Què hem fet a favor de la ramaderia ecològica?

Com a ramaders ecològics, expressem el nostre suport a qualsevol acció dirigida a pal·liar la difícil situació econòmica que patim

Recentment s’ha fet públic l’anunci d’accions de protesta per part dels ramaders ecològics del Pirineu pel retard en el pagament dels ajuts agroambientals a la ramaderia ecològica del 2012. Com a ramaders ecològics i representants del sector d’agricultura i ramaderia ecològica d’Unió de Pagesos, expressem el nostre suport a qualsevol acció dirigida a pal·liar la difícil situació econòmica que patim, fruit de la greu sequera de la campanya passada (i que ens ha suposat un fort increment dels costos de producció per haver hagut d’alimentar el bestiar amb farratge i cereal ecològic provinent de fora de les nostres explotacions). Ara bé, perquè qualsevol acció sigui efectiva cal no errar el tret a l’hora de demanar responsabilitats sobre la situació actual.
En primer lloc, cal recordar que els ajuts a la ramaderia ecològica són cofinançats entre Europa, l’Estat i la Generalitat. Europa no ens permet fer bestretes; per tant, només es poden pagar un cop és té tot l’import per a poder-ho fer. L’Estat ja va anunciar a finals d’abril que deixava d’aportar la seva part pel que restava d’any, i això implicava, de facto, que la Generalitat no podia realitzar el pagament de la resta d’ajuts de la convocatòria 2012 (ramaderia ecològica, indemnitzacions compensatòries de zones de muntanya, races autòctones) si el departament d’Agricultura no avançava del seu pressupost la part que li pertocaria al Ministeri.
Dit això, hem de recordar que Unió de Pagesos hem estat els únics que en la tramitació dels pressupostos de l’Estat per al 2013 vam plantejar modificar la proposta del Ministeri per tal de prioritzar el pagament dels ajuts agroambientals i intentar evitar la situació en què ara ens trobem. Diferents grups polítics van donar suport a la nostra petició, però la majoria absoluta del PP va impedir que prosperés. A l’abril vam convocar concentracions davant les seus territorials d’Agricultura per reclamar, entre altres qüestions, el pagament dels ajuts agroambientals; després vam seguir denunciant la difícil situació de la ramaderia de muntanya i vam demanar que s’accelerés el pagament dels ajuts de les ICM i de la ramaderia ecològica, fins que Agricultura ens va respondre que el pagament de les ICM es faria al maig, tal i com va ser.
Però no vam deixar d’insistir perquè es paguessin els ajuts agroambientals fins que el passat 9 de juliol, el director general de Desenvolupament Rural, en una reunió bilateral amb els nostres representants sindicals del Pallars, Solsonès, Ripollès i el responsable nacional del sector ecològic d’Unió de Pagesos, es va comprometre a realitzar el pagament no més tard del setembre d’enguany.
Cal recordar que som ramaders ecològics de muntanya, que patim els mateixos problemes que els companys del Pirineu, i que com a Unió de Pagesos som crítics i bel·ligerants quan cal ser-ho, però ara toca reconèixer l’esforç del departament d’Agricultura i confiar en el seu compromís, ja que si fos pel ministre Cañete, aquests ajuts pendents no els cobraríem, com a molt aviat, fins ben entrat el 2014.

Signen: Carles Mencos, ramader ecològic i responsable d’Agricultura i Ramaderia Ecològica de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos · Ignasi Sinfreu, ramader ecològic i representant del Pallars a la Sectorial Nacional d’Agricultura i Ramaderia Ecològica d’Unió de Pagesos
Font: SEGRE, dimecres 21 d’agost del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s