Insecte cavernícola del Pirineu de Lleida

Fauna · Entomologia · Descobreixen exemplars a Pujalt d’una espècie documentada per primera vegada l’any 1915 i que viu únicament en comarques de muntanya de Lleida i d’Osca

L'exemplar conservat al Museu de les Papallones (foto: Museu de les Papallones)

L’exemplar conservat al Museu de les Papallones (foto: Museu de les Papallones)

Investigadors del Museu de les Papallones de Catalunya, a Sort, han descobert al poble de Pujalt i els seus voltants exemplars d’una espècie d’insecte documentada per primera vegada l’any 1915 i que només es pot trobar en part del Pirineu de Lleida i d’Osca. A Lleida, s’ha detectat al Pallars Jussà, el Sobirà, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça i el Solsonès. El centre va assenyalar que aquesta espècie, emparentada amb els grills, és un «insecte cavernícola» que es pot veure en espais subterranis com coves i fins i tot soterranis i cellers de cases. Fa uns set centímetres amb les potes esteses. El Museu en conserva un exemplar dissecat en la seua exposició permanent.
«És la primera vegada que hem trobat aquests insectes en una zona situada tan al nord», va explicar Alfons Dolsa, entomòleg del Museu de les Papallones, que va apuntar que el nucli de Pujalt, a Sort, «és la zona més septentrional que poden habitar». Dolsa va indicar que es tracta d’una espècie coneguda per a nombrosos habitants de les comarques del Pirineu, encara que sovint passa desapercebuda, ja que són molts els que desconeixen que «es tracta d’una espècie endèmica, que només es pot trobar aquí i en part de la Franja».

Més informació: Museu de les Papallones de Catalunya
Font: SEGRE, dimarts 3 de setembre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s