Perseguits i salvats

Les rutes dissenyades per la Diputació de Lleida pretenen ser un homenatge a la gent que va ajudar a salvar milers de jueus al Pirineu

El Pirineu de Lleida va ser, en el període del 1939 al 1945, un constant pas de gent tant cap al nord, fugint de l’Espanya franquista, com cap al sud, amb milers de persones posant-se fora de perill de la persecució nazi. Precisament per commemorar una part d’aquest èxode massiu, la Diputació de Lleida ha dissenyat quatre rutes turístiques i culturals que permetran conèixer les peripècies dels jueus que van travessar el Pirineu a la recerca de la llibertat (quina paradoxa: trobar la llibertat en una Espanya que acabava de perdre-la!) i la tasca solidària i abnegada de molts veïns de les comarques de muntanya que van ajudar i van atendre moltes d’aquestes famílies que travessaven, moltes vegades, els alts ports en pèssimes condicions.
S’ha de recordar que no totes les actituds van ser exemplars i que hi va haver gent, com sempre passa en totes les tragèdies humanes, que va treure un suculent profit econòmic del patiment dels seus congèneres. I posats a recordar, també és necessari tindre en compte que l’actitud tolerant del règim franquista – desitjós de guanyar-se la simpatia dels aliats – va permetre, almenys en els primers anys, el pas dels fugitius jueus a través del Pirineu amb destinació a Barcelona per fugir finalment a Lisboa i d’allà a l’altre costat de l’Atlàntic. És bo no perdre de vista la tragèdia viscuda per la Humanitat fa escassament 70 anys, perquè la memòria és el millor instrument per evitar caure de nou en l’error. Per desgràcia, l’oblit acostuma a actuar sobre la consciència de la gent com un inhibidor del respecte a la Història.

Més informació: Presó-Museu Camí de la Llibertat
Text de Juan Cal – La peixera
Font: SEGRE, dijous 3 d’octubre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s