«No hi vaig anar per dignitat»

Administració · Reaccions a la plantada a l’entrega de medalles de la patronal · Mas evidencia les discrepàncies de protocol amb Madrid i afirma que «no podia quedar en un segon ordre» darrere de la vicepresidenta · «No és un atac, ja està tot bastant caldejat»

El president Mas va aprofitar el seu viatge al Pirineu per aclarir la plantada a l’entrega de medalles de la patronal Foment del Treball dijous i va dir que no va assistir a l’acte per «mantindre la dignitat i el prestigi» de la institució i no crear un precedent. El protocol el relegava a un segon pla, darrere de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que actuava com a presidenta en funcions pel viatge de Mariano Rajoy a la Cimera Iberoamericana. Malgrat tot, en declaracions a la capital del Pallars Sobirà Mas va assenyalar que no ho va fer «molest» ni va ser un «cop sobre la taula». «Va ser una decisió per deixar clar que a Catalunya, si no ve algun membre de la Casa Reial, el president del Govern espanyol, del Congrés o del Senat, els actes els presideix el president de la Generalitat. Aquesta norma no es pot perdre i menys en els temps actuals», va assenyalar el cap de l’Executiu.
El president va explicar que les condicions en les quals l’havien convidat a l’acte de la patronal «van canviar» hores abans de l’acte i que la Generalitat, com a màxima institució del país, «no podia quedar en un segon ordre». Davant d’aquesta situació, va preferir que estigués representada en la figrua del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, per mantindre l’«autoritat» de la Generalitat, la «principal institució de Catalunya».
Des del seu punt de vista, el president català ha «de preservar» el prestigi de la institució i la seua posició en la vida de Catalunya, però va defensar que no ho va fer «enfadat» amb els empresaris. «No vull presentar-ho en forma d’atacs, que ja està tot prou calent i complicat», alhora que va defensar que «tampoc no vull afegir més llenya al foc».
Mas es va referir també a les declaracions del líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, en el sentit de desconèixer l’informe de «deslleialtats» que la Generalitat va fer públic aquesta setmana i va assenyalar que Duran sí que va rebre les dades «una mica més tard del que hauria sigut convenient», encara que l’Executiu ho assumeix «en el seu conjunt» i va ser «treballat per tots». «Hi ha consellers d’Unió i és un informe del Govern en el seu conjunt, amb consellers dels dos partits», va dir.

«Hi ha deutes més exigibles que d’altres, però tots són deutes»

El president de la Generalitat va donar la raó al líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, en relació amb l’actitud d’aquest sobre l’informe de greuges i el deute entre l’Estat i la Generalitat. Durant ha manifestat aquesta setmana que sempre ha mantingut que només està emparada per la legalitat la reclamació a l’Estat de 759 milions d’euros del 2009, xifra inferior al que demana el Govern.
Mas va recolzar aquesta versió encara que a mitges: «Hi ha deutes que són més immediatament exigibles i altres que es poden exigir potser amb una mica més de termini, però tot són deutes, d’una forma o una altra», va dir.
Cal assenyalar que la polèmica també ha aparegut a l’afirmar el conseller Francesc Homs que Duran sempre havia defensat la reclamació a l’Estat de 759 milions d’euros del 2009, xifra inferior al que demana el Govern.
Mas va recolzar aquesta versió encara que a mitges: «Hi ha deutes que són més immediatament exigibles i altres que es poden exigir potser amb una mica més de termini, però tot són deutes, d’una forma o una altra», va dir.
Cal assenyalar que la polèmica també ha aparegut a l’afirmar el conseller Francesc Homs que Duran sempre havia defensat la reclamació de totes les anualitats de la disposició addicional tercera de l’Estatut des de la seua entrada en vigor.

LES FRASES

«El president ha de preservar el prestigi de la màxima institució catalana»
«L’informe (de deslleialtats) el va assumir el Govern en el seu conjunt»
Artur Mas, president de la Generalitat

Crònica de Cynthia Sans i ACN des de Sort i La Seu d’Urgell
Font: SEGRE, dissabte 19 d’octubre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s