Fires gastronòmiques i ramaderes

Demostració infantil de forja a la Fira de Sort (foto: Ajuntament de Sort)

Demostració infantil de forja a la Fira de Sort (foto: Ajuntament de Sort)

Fires · Celebracions · Més de 2.500 persones han participat en Era Mongetada de Garòs, a Naut Aran, i 2.000 més van visitar la Festa del Cep de Vilaller · Sort i Sant Llorenç també tanquen amb èxit

Les fires i festes van continuar animant diverses poblacions del Pirineu durant la jornada d’ahir, circumstància que ha contribuït que aquest pont de Tots Sants hagi sigut un èxit d’afluència turística. És el cas de Garòs, a Naut Aran, per on han passat més de 2.500 persones durant el cap de setmana per participar en la segona edició d’Era Mongetada, la festa gastronòmica que gira al voltant de la mongeta típica de la Val. El colofó de l’esdeveniment va tindre lloc ahir al migdia amb un show cooking, al qual van assistir prop de 500 persones. Hi van participar el prestigiós cuiner Aitor Olabegoya, que va cuinar cocotxes de bacallà amb mongetes al pil-pil, i el reporter Oriol Balaguer, que va elaborar unes postres a base de mongeta. En total, es van vendre més de 800 menús en un dia i 2.500 tapes. Era Mongetada va començar divendres amb diferents actes com una sortida per la muntanya amb exhibicions de tala al bosc i guia de ramats, entre altres actes. El Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran, organitzador del certamen, en garanteix la celebració el 2014.
També Sort va reunir ahir centenars de persones en la Mostra de l’Ovella Xisqueta en la qual David Molí va ser el guanyador del concurs de guia de ramats amb ganxo i Elsa Marqués va ser la vencedora del concurs de xiulets. A més, també hi va haver una demostració de com es col·loquen els esquellots a les ovelles i una altra exhibició de forja. Durant la nit de dissabte, Sort va acollir el concurs de ratafia, en què van participar 53 aspirants i que va guanyar Jordi Escabrós, de Baén.
A l’Alta Ribagorça, Vilaller també va celebrar la IX edició de la Festa del Cep, dins de la fira ramadera de Tots Sants. Més de 2.000 visitants es van congregar a la localitat, on també es van instal·lar 50 parades agroartesanals. D’altra banda, una vintena de ramaders van participar en el concurs i la millor vaca de raça bruna va ser la de Casa Betrans de les Bordes. Al Solsonés, Sant Llorenç de Morunys va continuar amb la Fira d’Ous d’Euga. Segons el regidor Jordi Rodríguez, aquesta cinquena edició és la que més públic ha atret de totes les celebrades. Hi ha contribuït la tercera edició del Mercat de Pagès amb productes típics i artesanals que ha durat tot el cap de setmana. Unes seixanta parades hi han participat amb un bon nivell de vendes. Una carabassa de 370 quilos va ser la guanyadora del concurs que es va celebrar dissabte i que va arribar de la població de Cardedeu.

OCUPACIÓ

Un pont de Tots Sants que ha omplert els hotels
A més de les fires i festes, el bon temps i el fet que no hi havia hagut un període festiu des de l’agost han omplert de turistes els hotels, càmpings i cases de pagès que estaven oberts durant aquest pont de Tots Sants.
Segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, és un bon suport per al sector a l’espera que les primeres neus donin el tret de sortida a la campanya d’esquí. Serrano va indicar que, de moment, només hi ha reserves per als dies de Nadal. Malgrat que el pont ha funcionat perfectament, Serrano va considerar que obrir hotels a la tardor esperant els visitants que puguin desplaçar-s’hi per alguna festivitat no és el millor i va titllar l’afluència de «puntual».
D’altra banda, a la C-14 a l’altura d’Organyà es van registrar 10 quilòmetres de retencions en l’operació tornada del pont.

Més informació: Ajuntament de Sort
Crònica d’M.M.B. des de Vielha i Sort
Font: SEGRE, dilluns 4 de novembre del 2013 (pdf)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s