Alt Urgell, Pla i Ribagorça, amb pitjors resultats que la mitjana

Malgrat tot, la província aguanta millor les dificultats

Només tres comarques de la província de Lleida registren entre els anys 2007 i 2012 uns resultats econòmics pitjors que la mitjana catalana. Mentre el conjunt de Catalunya veu caure el seu Valor Afegit Brut en un 4,03%, en el cas de l’Alt Urgell el descens és d’un 4,29%, al Pla d’Urgell arriba al 4,9%, mentre que a l’Alta Ribagorça el retrocés està xifrat en un 5,46% per l’Anuari Econòmic Comarcal de CatalunyaCaixa. Les tendències dels grans sectors a l’Alt Urgell i el Pla són similars: les millores als sectors agrari i de serveis no aconsegueixen compensar l’ensorrament del maó i, en menor mesura, de la indústria. A l’Alta Ribagorça, per la seua part, l’únic sector que avança en positiu és l’industrial, impulsat pel component energètic, destaca l’Anuari.
En aquest període de dura crisi, en el qual l’informe parla de «doble recessió», hi ha unes altres sis comarques de Lleida que veuen baixar el seu VAB, encara que en nivells inferiors a la mitjana catalana. Són el Pallars Sobirà (-1,35%), la Val d’Aran (-1,48%), les Garrigues (-2,53%), el Segrià (-3,62%), l’Urgell (-3,69%) i el Solsonès (-3,83%).
A totes elles es registra un ensorrament de la construcció, capitanejat per la Val d’Aran (-42,42%) al baixar la demanda de segones residències, i el Segrià (-30,91%). En el sector industrial, hi ha repartiment d’evolucions, ja que creix al Sobirà (19,10%), l’Aran (15,22%) i Urgell (4,11%), mentre que baixa a Solsonès (-15,38%), Garrigues (-9,87%) i Segrià (-3,37%).
El camp és un factor d’empenta econòmica per aquest grup de comarques amb millores que oscil·len entre l’1,98% del Sobirà i el 23,53% del Solsonès, gràcies als cereals. Crida l’atenció la caiguda del sector primari al Segrià, amb un 9,16%.
Finalment, els serveis tanquen el període 2007-2012 en positiu en aquest grup de comarques, pujada que arriba al 8,21% a l’Aran i al 0,84% a l’Urgell.

DOS CLAUS

Dur 2012
L’Anuari Econòmic Comarcal analitza de forma detallada l’evolució del 2012 i, com va publicar SEGRE divendres, Lleida és la província amb pitjors resultats. En concret, la seua economia va caure un 2,36%, un punt més que la mitjana catalana.
Optimisme per al 2014
Josep Oliver, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’Anuari, pronostica un creixement de l’1,5% de l’economia catalana l’any que ve.

Més informació: Anuari Econòmic Comarcal CatalunyaCaixa
Font: SEGRE, diumenge 10 de novembre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s