Excel·lència gastronòmica

Cuina · Debat · SEGRE ha reunit, en una cuina i entorn d’una taula de restaurant, el millor cuiner de l’any, el millor sommelier i el creador de la segona millor tapa de Catalunya, que curiosament aquest any són tots de les comarques lleidatanes. En un debat sobre el futur de la gastronomia lleidatana, lloen el seu potencial pel producte, però demanen més confiança. · El millor cuiner, el millor sommelier i la segona millor tapa de Catalunya, tots reconeguts aquest 2013, són de les comarques lleidatanes i SEGRE els ha reunit · Els tres guardonats estan convençuts del potencial de la cuina de Ponent, però demanen més confiança perquè acabi de fer eclosió · Impuls · «Els premis ajuden a situar la cuina de Lleida i que vegin que hi ha més que caragols i carn» · El producte local i de qualitat és el principal potencial de la gastronomia de Ponent. Però els dos cuiners i el sommelier de Lleida guardonats reclamen també més confiança · Albert Marimon, Toni Lara i Gabriel Jové són una mostra de l’excel·lència de la cuina de Lleida i creuen que aquesta és el bon camí per acabar de despuntar com mereix · Guia Michelin anunciarà el pròxim 20 de novembre els restaurants amb estrella en una gala a Bilbao. A la província de Lleida, actualment, només n’hi ha un, El Fogony de Sort

Lleida té motius per presumir de gastronomia i aquest any encara més. I és que de les seues comarques són el Millor Cuiner de l’Any (Albert Marimon, de La Cava de Tàrrega), el Millor Sommelier (Toni Lara, de l’Estel de la Mercè de Lleida) i la segona millor tapa de Catalunya (obra de Gabriel Jové, de Cal Xirricló de Balaguer). Lluny de ser una simple casualitat o coincidència en el temps, els tres reconeixements demostren l’excel·lència de la cuina lleidatana, una cosa de la qual els guardonats estan convençuts. «La gastronomia d’aquí és excel·lent. És bo per a tot el territori que es comenci a veure que tenim una mica més que caragols i carn a la brasa, i premis com aquests hi ajuden», assegura Jové. I és que hi ha verdures de qualitat, hortalisses, fruites, embotits, oli, formatges… «De producte bo, n’hi ha de tot tipus aquí. El potencial de la nostra cuina és infinit», diu Marimon. Per no parlar dels vins. «Vivim un moment molt dolç. Tenim molts estils de vi i això per a una DO (la de Costers del Segre, en aquest cas) és molt bo. A Barcelona s’estan bevent ja molts vins de Lleida», assegura el sommelier Toni Lara. I llavors, què li falta per acabar de fer eclosió? «Aquesta és la pregunta del milió que ens fem sempre», reconeix Marimon. Cap dels tres no té el secret, però sí que estan convençuts d’una cosa: en bona part és una qüestió de confiança, tant de restauradors com de clients. «Encara», assegura Jové, «no acabem de ser conscients del que tenim. Necessitem creure’ns-ho més». «Els cuiners cada vegada creuen més, però falta confiança per part dels clients», reconeix Lara. I l’actitud del Millor Cuiner de l’Any també és clara: «Si la gent de Lleida prefereix anar-se’n a menjar a Barcelona o a Tarragona no anem bé. No fa falta que tots siguem Ferran Adrià, però quanta més oferta hi hagi, millor». Perquè encara que no són els guardons els que fan millor una cuina, contribueixen a la seva promoció.
Mostra d’això en són les prestigioses estrelles Michelin, de les quals actualment Lleida només en posseeix una, que està a les mans d’El Fogony de Sort, que espera poder, com a mínim, revalidar-la el pròxim 20 de novembre. O, per què no, que hi hagi més restaurants reconeguts a la llista.
Però, reconeixements a part, el millor cuiner de l’any, el millor sommelier i el creador de la segona millor tapa no s’obliden de reclamar més suport de les administracions. «Hi hauria d’haver una empenta per la seua part», diuen. Fins i tot amb tot, auguren un gran futur. I aporten una paraula per definir la cuina lleidatana i el moment que viu. És «inquieta» per a Lara. «Arribarà el moment de despuntar», diu. Coincideix Marimon, que assegura que és «latent, a punt d’explotar». «Per a mi la gastronomia de Ponent és futura», confessa Jové. Ingredients d’una recepta que situen en la cuina lleidatana, asseguren ells mateixos, en el bon camí i cap a una etapa molt millor.

El Fogony de Sort, vuit anys d’estrella Michelin

Zaraida Cotonat

Zaraida Cotonat

El pròxim 20 de novembre la prestigiosa Guia Michelin presentarà la seua edició del 2014 a Bilbao. La incògnita, pel que fa a Ponent, estarà a saber si manté la seua estrella El Fogony de Sort, l’únic restaurant lleidatà amb aquesta distinció, si n’aconsegueix més o si el llistat inclou més establiments de la província.
«Miren molt la continuïtat, necessites un bagatge perquè no és cosa d’un dia per l’altre. Però cal pensar que és una guia privada i que poden fer el que vulguin», explica Zaraida Cotonat, xef d’El Fogony. Fa 21 anys que són al peu del canó amb el restaurant i vuit amb estrella Michelin.
Encara que prefereix no pronunciar-se sobre altres possibles candidats lleidatans a tenir aquest reconeixement, està convençuda de l’excel·lència de la gastronomia de Ponent. «M’agrada que Lleida hi surti (també referint-se a les distincions aconseguides per Gabriel Jové, Toni Lara i Albert Marimon) perquè estem una mica deixats quant a gastronomia. Tenim producte, cuiners i escola i els premis són una plataforma per donar a conèixer la província. És una pena que no se’ns reconegui fora d’aquí», assegura.
Creu que una major confiança dels mateixos lleidatans en la seua cuina és una de les principals bases per aconseguir posicionar la gastronomia lleidatana on, per qualitat, hauria de ser. «Fa falta que la gent d’aquí practiquin i valorin la cuina que tenim», afirma. I la seua aposta és clara: el producte local. «És el principal valor que tenim i hauríem d’utilitzar-lo, més perquè no val qualsevol cosa en una gastronomia bona. Això sí, cal ser conscients, restauradors i clients, que l’autenticitat del producte té un preu», conclou.

Més informació: Restaurant Fogony
Crònica de Rebeca Ríos des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 10 de novembre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s