Dos de cada 3 municipis de Lleida, amb el valor cadastral de fa 20 anys

Fiscalitat · El càlcul de la factura de l’IBI · Són més de 150 dels 231 de la província, i alguns no l’han actualitzat des del 1988 · La majoria són petits, però n’hi ha alguns com Bellpuig, Oliana o Juneda

Més de 150 municipis de Lleida cobren l’impost de béns immobles i altres figures impositives amb ponències del cadastre de fa vint anys o gairebé, segons les dades que figuren al web del Ministeri d’Hisenda i que poden consultar-se a l’enllaç http://www.catastro.meh.es/esp/ponencia_valores.asp. La importància d’aquests valors està en el fet que serveixen de base per al càlcul de l’impost de béns immobles, a més d’altres elements com els tributs de transmissions, les plusvàlues o de successions. Es tracta majoritàriament de poblacions petites, encara que entre elles destaquen localitats de mida mitjana que no són capitals de comarca però amb una demografia que oscil·la entre els 1.500 i 5.000 habitants. Són els casos de Bellpuig, Soses, Almenar, Juneda, Arbeca, Talarn, Àger, Anglesola, Camarasa, Isona o Oliana. Totes les capitals de comarca, tanmateix, sí que tenen actualitzats els valors (d’aquestes la més antiga és la de la Seu, 1996).
L’actualització del cadastre s’hauria d’executar, com a mínim, cada deu anys, segons estableix el Reial Decret Legislatiu 1/2004. Però aquest procés implica un treball de camp costós, tant en el temps com econòmicament i, per aquesta raó, el termini «és molt difícil de complir», van assenyalar fonts jurídiques consultades per aquest diari. La seua finalitat és ajustar els valors als de mercat, encara que el caràcter fluctuant d’aquest en els últims deu anys ha obligat a fer un «ball» de tramitacions. Així, una vintena de consistoris que els van revisar entre el 2006 i el 2008 han demanat a Hisenda que introdueixi un coeficient reductor en els valors per tornar a ajustar els preus. Bossòst (amb ponència des del 2007) ja va sol·licitar aquesta reducció el febrer passat.
El fet que faci més de vint anys que alguns municipis no tinguin una nova valoració implica diferències a l’hora de calcular l’IBI. A Almenar, per exemple, un pis d’uns 80 metres quadrats paga a l’any uns 200 euros. A Tàrrega aquesta xifra pot superar fàcilment els 300 i a Lleida ciutat, els 600. A Almenar, el valor cadastral d’un pis és d’una cinquena part de la mitjana del mercat.

ANY QUE VAN ENTRAR EN VIGOR LES ÚLTIMES PONÈNCIES A CADA POBLACIÓ
2002: Alt Àneu, Espot, Esterri d’Àneu, Llavorsí, Rialp, Sort

Crònica de Jordi Gabernet des de Lleida
Font: SEGRE, dimarts 19 de novembre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s