El Pirineu de Lleida, escenari prolífic per als escriptors

Literatura · Publicacions · Pep Coll, Dolors Millat i Jordi Badia i Luisjo Gómez hi ambienten les seus novel·les · Vall de Boí · Els autors d'”El llegat de la vall” tornen a la vall de Boí en la seua nova novel·la “La creu de Saraís”

L'escriptora Dolors Millat

L’escriptora Dolors Millat

El Pirineu de Lleida és un escenari perfecte per novel·lar crims, misteris, secrets… en definitiva, històries que aconsegueixen atrapar el lector de la primera a l’última pàgina. Un bon exemple n’és el recent títol de l’escriptor de Pessonada, Pep Coll, Dos taüts negres i dos de blancs (Proa), que des que va sortir al mercat el 28 d’agost s’ha mantingut entre els deu més venuts en l’apartat de ficció a Catalunya. En aquesta, l’autor narra l’assassinat d’una família de Carreu el 1943. Un esdeveniment que en el seu moment va commocionar les masies i pobles d’aquest racó del Pallars Jussà. La magnífica ploma de l’escriptor és una de les raons de l’èxit, encara que també el fet que es tracti d’un esdeveniment real que en el seu moment va quedar impune. Una història que la gent gran del lloc encara recorda amb pena i algun calfred i que l’escriptor pallarès ha situat en el seu context social, investigant quines van poder ser les motivacions d’assassins i víctimes.
Ara, acaben de sumar-s’hi dos títols més. Un d’aquests, que precisament es presentarà avui a la Llibreria Caselles de Lleida, és La creu de Saraís, un thriller ambientat a la Vall de Boí com a centre neuràlgic, encara que transcorre també a Uganda, Barcelona, Lisboa i Bangkok. Una història fictícia «encara que documentada fins a l’últim detall», expliquen els seus autors, Jordi Badia i Luisjo Gómez. «No inventem enigmes», sentencien. Tant és així que un dels misteris que abordaven a la seua primera novel·la El llegat de la vall sobre el Pantocràtor està sent estudiat a la Universitat de Barcelona, una de les especialistes en Història Medieval de la qual publicarà ben aviat un llibre sobre aquest tema.
A més l’escriptora Dolors Millat (Sort, 1953) ambienta la seua novel·la Terra inhòspita entre Barcelona i el Pirineu lleidatà. Millat barreja una història d’aventures amb una altra d’amor, en un futur no gaire llunyà amb una societat totalment artificial.

Societat artificial
Millat ambienta Terra inhòspita al Pirineu lleidatà

Dolors Millat, en el sue últim llibre, Terra inhòspita. Barcelona 2048 (Edicions del Periscopi), narra una història ambientada d’aquí a 35 anys entre Barcelona i el Pirineu lleidatà. En un món en el qual tot sembla «fàcil» i solucionable per mitjà de fàrmacs o avenços tecnològics, les diferències de classe són abismals i la insatisfacció és a l’ordre del dia. Ronda Vailor, una jove hacker, i Sirio Grimau, un vigilant de museu, col·laboraran amb Draco, una xarxa de resistència per destruir el sistema que s’ha establert.

Més informació: Terra inhòspita. Barcelona 2048
Crònica de Roser Banyeres des de Lleida
Font: SEGRE, dijous 21 de novembre del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s