Capdella, la central que il·luminava Catalunya

Energia · Hidroelèctriques · El dimarts 28 de gener es compliran els 100 anys de la posada en marxa de la central hidroelèctrica de la Torre de Capdella, la construcció de la qual el 1914 va contribuir al ressorgir industrial català · Capdella va ser la primera gran central capaç de transportar l’energia als mercats de consum

La gran reserva d’aigua de la Vall Fosca va permetre que a finals del segle XIX Emili Riu, periodista i polític de Sort, projectés la utilització d’aquest recurs natural amb la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella. Els beneficis socials i econòmics de la producció d’energia van ser incalculables, tant per a Catalunya com per a la Vall Fosca, tradicionalment agrícola i ramadera. El salt de Capdella va ser un projecte que va iniciar el 1912 la firma Energia Hidroelèctrica de Catalunya (posteriorment adquirida per Barcelona Traction, la popular Canadenca, pionera de l’electricitat a Catalunya i Espanya), i que va començar a funcionar el 28 de gener de 1914 amb la posada en servei del primer grup de producció.
La construcció de la central va ser una obra faraònica executada en un temps rècord de 23 mesos, gràcies a l’esforç de més de 4.000 obrers arribats d’Andalusia, Aragó, Múrcia i les comarques veïnes per treballar incansablement a més de 2.000 metres d’altitud.
La central funcionava amb una maquinària innovadora procedent d’Europa. L’energia produïda era de 80.000 volts i es transportava a una subestació a més de 240 quilòmetres, des d’on es feia la distribució domèstica.
Capdella va ser la primera gran central espanyola capaç de transportar l’energia als mercats allunyats de consum. Les línies d’alta tensió permeten abaratir el cost del transport de l’energia elèctrica i la utilització a gran escala dels recursos hidràulics.
D’aquesta manera, nous mitjans de transport, enllumenats públics i el consum domèstic s’expandiran ràpidament per tot el país.
La línia elèctrica que es va construir del 1912 al 1913 es manté en l’actualitat.
El 1914, el preu del KW que es produïa a la central de Capdella era de 0,0037 pessetes. Tretze anys després es va fixar en 0,35 pessetes, un preu molt elevat per a l’època, però que al ser a perpetuïtat els actuals 0,0021 euros s’han convertit en simbòlics.
La central està encara en funcionament i produeix 25.000 kwh.

Projecte d’ENDESA per recréixer la central reversible de l’estany Gento

La construcció del salt de Capdella va consistir, aquell 1912, en el recreixement de l’estany Gento. Ara el complex és una central de bombatge amb un altre ambiciós projecte per recréixer el llac. De fet, la central reversible de Sallent-Estany Gento va ser la primera de bombatge que es va instal·lar a Catalunya i va entrar en marxa el 22 de setembre del 1985.
Actualment, la companyia ENDESA preveu recréixer la central reversible de Sallent-Estany Gento. El departament d’Agricultura va emetre el passat mes de novembre un primer informe favorable al projecte que preveu un increment en la capacitat d’emmagatzematge de la presa de l’estany Gento, amb un recreixement d’uns 8 metres, un allargament de la captació i la instal·lació d’una minicentral a la captació de Capdella.

Crònica d’Esmeralda Farnell des de La Torre de Capdella
Font: SEGRE, diumenge 26 de gener del 2014 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s